#1603 WESTLANDGRACHT

Locatie: Amsterdam, NL
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2016 - 2019
Programma: eengezinswoning
Opp: 200 m2
Status: uitvoering

Deze patiowoning voor een gezin met 4 kinderen staat op het dak van een CPO project “Pondok”  in Amsterdam. Urban Echoes heeft een dynamische plattegrond ontworpen voor een dynamisch groot gezin. In dit ontwerp wordt gebruik gemaakt van gordijnen om de flexibiliteit om ruimtes te scheiden en samen te voegen. Hierbij maken we gebruik van de akoestische, lichtwerende en lichtdoorlatende en constructieve eigenschappen van textiel. De verschillende gordijnkoven creëren een plattegrond op het plafond.
De woning met twee patio’s en groot dakterras heeft een flexibele ruimte-indeling; er kan een loftachtige open ruimte gecreëerd worden en de woning kan zich transformeren in kleinere ruimtes met verschillende atmosferen door de gordijnen te sluiten.

 

#1210 ZUIDERHEIDE

Locatie: Zuiderheide, Gebouw 3
Opdrachtgever: Dudok Wonen
Jaar: 2012 - 2018
Programma: 34 zorg-appartementen
met kinderdagverblijf in de plint
Opp: 3500 m2
Status: uitvoering

Zuiderheide is een zorgcomplex in Hilversum uit de jaren ‘80, dat volledig wordt vernieuwd. Het ambitieuze stedenbouwkundig plan van Moke  beslaat vijf woongebouwen op een parkeerdek met een groene tussenruimte. De gebouwen hebben een multifunctionele plint.
In 2012 is by Bali (een maatschap tussen  Urban Echoes en House of Architects) geselecteerd voor gebouw 3, een woongebouw met kinderdagverblijf in de plint. De andere gebouwen worden o.a. ontworpen  door Monadnock en Zecc. Gebouw 3 staat op de hoek van het stedenbouwkundig plot en heeft daarmee een zeer prominente plek.  Het volume van het gebouw is op verschillende plekken “gesneden” om een gezond gebouw te ontwerpen, de woningen optimaal op de zon te oriënteren, door lucht door het gebouw heen te laten stromen en om het volume een architectonisch accent op de hoek te geven. Het gebouw reageert op zijn omgeving, op de heide, de lucht en het licht.
De gekozen baksteen  en bijzondere aandacht voor het verwerken van de steen benadrukken en markeren de hoek van het stedelijk ensemble aan de rotonde en Diependaalse laan.

 

#1710 Knotwilg

Locatie: Amsterdam, NL
Opdrachtgever: Bijzonderwijs
Jaar: 2017-...
Programma: School, IKC
Opp: 3000 m2
Status: DO

Een herkenbare IKC als blikvanger en baken voor de buurt. Een compact en krachtig en alzijdig gebouw met een central ruimte in het hart van het gebouw, die ook zichtbaar is naar buiten toe. Het atrium zorgt voor een verticale verbinding tussen de verschillende verdiepingen/organisaties.
Er zijn twee grote openingen aan de oost en west zijde die de school verbinden met de buitenruimte. Bovenop het dak is een daktuin/kas ten behoeve van de luchtzuivering en aanvoer van frisse gezonde lucht in het gebouw. De kas zal ook voor educatieve doelmiddelen gebruikt worden en in de avond licht uit stralen in de wijk.

 

#1408 WOONHUIS BSH

Locatie: Amsterdam, NL
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2014-2017
Programma: woonhuis
Opp: 105 m2
Status: Opgeleverd

Dit  casco appertement binnen het Superlofts concept is door Urban Echoes getransformeerd in een ‘torenhuis’ dat ontworpen is vanuit een maximale beleving van de ruimte. Er is efficiënt en dynamisch met de cascoruimte omgegaan, er is geen verkeersruimte gecreëerd; de plattegrond is een aaneenschakeling van verblijsruimtes, gescheiden doorprogrammatische volumes.
Urban Echoes heeft drie volumes -torens ontworpen om de woning op natuurlijke wijze onder te verdelen. Het loft-idee wordt benadrukt door deze open plattegrond en zorgt voor spannende verbindingen tussen de verschillende verblijfsruimtes en creëert lange perspectieven in de woning.
De compositie van de drie torens in de ruimte zorgt ervoor dat het daglicht tot middenin de woning kan komen. Hier in het midden van de 18 meter diepe woning ligt de entree. Bij binnenkomst kun je de gehele woning ervaren, van voor- tot achtergevel. Vanuit deze centrale plek zijn de drie verschillende torens zichtbaar. Speciaal voor de hoge ruimtes heeft Urban Echoes hanglampen ontworpen.

 

#1601 JULIANASTRAAT

Locatie: Vlijmen, NL
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2016-2017
Programma: monumentaal woonhuis

Opp: 480 m2
Status: uitvoering

Gehele verbouwing van een statig monumentaal herenhuis, gebouwd in de stijl van de Delftse School door de Vlijmense architect Jan Luyben in 1941. Het huis heeft een fraaie metselwerk detaillering, die op een aantal punten d.m.v. tufsteen aanzetstenen, kolommen en sluitstenen is geaccentueerd. Het dak is bedekt met Limburgse leipannen en is voorzien van verschillende vormgegeven dakkapellen, waarvan sommige met koper, en andere met zink zijn afgedekt. Bij de verbouwing geven we veel aandacht aan het terugbrengen van de oorspronkelijke architectuur en het creëren van een interne logische routing. Door middel van moderne ingrepen te maken met respect voor het bestaande kader, creëren we een uniek, ruim en fijn woonhuis voor een gezin met drie kinderen.


 

#1602 BLOK 3B ZEEBURGEREILAND

Locatie: Zeeburgereiland, Amsterdam NL
Opdrachtgever: BPD
Jaar: 2015 - 2018
Programma: Blok 3 B- 19 woningen
Opp: 3800 m2

Status: bouwvoorbereiding

In opdracht van BPD, treden wij op als coördinerend architect binnen de ontwikkeling van Blok 3B op het Zeeburgereiland. De straat van 19 woningen wordt gevormd door een variabele aaneenschakeling van 7 verschillende woning-types. Zes architecten zijn uitgenodigd een woningontwerp te maken hiervoor.
Urban Echoes heeft spelregels hiervoor opgesteld en regels voor de architecten en enkele belangrijke architectonische en stedenbouwkundige randvoorwaarden en ambities geformuleerd voor het slagen van dit blok. Als coördinerend architect hebben we de verschillende ontwerpen (wanneer noodzakelijk)  aangestuurd op materialising en afstemming van details dat er voldoende variatie in het blok zal blijven. Zo wordt één van de woningen op ons advies uitgevoerd in een zwarte steen van Stone Cycling (bakstenen gemaakt van afval). Passend en vernieuwend bij het duurzame thema van BPD om voor blok 3B materialen te hergebruiken.
Diversiteit in materiaal, diepte in gevel, bouwhoogte en beukmaat zijn van groot belang in het stedelijk ontwerp van dit blok. Om een open plint en relatie met de straat te realiseren hebben de kavels een collectief achterpad gekregen en zijn daaraan de bergingen geplaatst. Deze relatief kleine ingreep geeft een enorme kwaliteitsslag, waardoor het straatbeeld op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en sociale interactie sterkt verbeterd is.

 

#1402 SPEELTUINGEBOUW ONDERLANGS

Locatie: Betondorp, Amsterdam, NL
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Jaar: 2014-2016
Programma: gemeenschappelijk-maatschappelijk
Opp: 40 m2
Status: Opgeleverd

Urban Echoes heeft in 2014 een besloten prijsvraag - uitgeschreven door de gemeente van Amsterdam - gewonnen voor een nieuw Speeltuingebouw in de vernieuwde strook Onderlangs. Deze speelstrook is een groene buffer tussen Betondorp en de ringweg, onderdeel van het oorspronkelijke ontwerp uit 1923. Het nieuwe speeltuingebouw is een vrolijk en optimistisch vormgegeven huisje, passend in het verleden en heden van deze bijzondere plek. Het nieuwe speeltuingebouw vormt de overgang tussen het sport- en het spelgedeelte in deze vernieuwde strook en is faciliterend aan de activiteiten op het sport- en speelterrein. Het gebouwtje staat onder de grote bomen aan de noordzijde en opent zich naar het zuiden en westen en vanuit het huisje is zicht op alle speel- en sportvelden. Het gebouw is opgebouwd in HSB en is afgewerkt met een naadloze polyurea. Deze uniforme materialisatie versterkt de monolitische vorm en verwijst naar de betonnen stuc-gevels van Betondorp.
Met een zeer beperkt budget is dit project gerealiseerd met veel inzet van en nauwe samenwerking tussen Urban Echoes, de Gemeente Amsterdam, de aannemer Hillen & Roosen en de gebruikers.

 

#1602A ZEEBURG- hoekwoning

Locatie: Zeeburgereiland, Amsterdam, NL
Opdrachtgever: BPD
Jaar: 2015 - 2018
Programma: eengezinswoning
Opp: 200 m2
Status: Bouwvoorbereiding

 

Voor de twee beëindigingen van het blok 3B te Zeeburgereiland hebben we twee stevige hoekwoningen ontworpen. De hoeken zijn niet identiek, maar duidelijk familie van elkaar. De hoekwoningen zijn tweezijdig  geöriënteerd; de straat en zijgevel. De plint is multifunctioneel in opzet, als kantoorruimte en als woning ontworpen.
De gevel van de hoeken bestaat uit hergebruik van oude baksteen; beide hoeken gemetseld in een een van de eerste bijzondere Nederlandse metselverbanden met een klassieke knipvoeg, waarbij één hoek is gedeeltelijk gechipperd is.  De  hoeken leveren een “stevige” architectonische bijdrage aan dit blok in hergebruik en duurzaam en nieuw stedelijk straatbeeld.

 

#1609 SCHOOL DE ARK

Locatie: Amsterdam, NL
Opdrachtgever: DeStock
Jaar: 2017
Programma: Scholenbouw
Opp: 150 m2
Status: uitvoering

Voor de uitbreiding van basisschool De Ark te Amsterdam heeft Urban Echoes een haalbaarheidsstudie en ontwerp gemaakt. In de ingreep staan het stroomlijnen van de interne logistiek en het verbeteren van de betrokkenheid van de voorschool en bovenbouw bij de rest van de school centraal. Het ontwerp uit zich in drie helder vormgegeven en herkenbare elementen.
De nieuwe tribunetrap met vide in het hart van het gebouw zorgt voor meer licht en openheid, betrekt de bovenbouw bij de centrale aula van de school en is bovendien inzetbaar als flexibele leerplek voor alle klassen.
De nieuwe glooiende gang verbindt als heldere lijn de onderbouw lokalen met zowel elkaar als met de rest van de school, maar ook met de speelruimte, het speelplein en de toiletjes. Elk lokaal heeft zijn eigen kastjes met kapstokken en plek voor spullen van de kinderen. Het maakt de gang een verlengstuk van het lokaal waar kinderen in hun eigen ‘vleugel’ ongestoord kunnen spelen met elkaar.
De nieuwe gevel over de volledige breedte ontdoet het gebouw van een diffuus gevelbeeld, ontstaan door de vele voorgaande verbouwingen. De vormgeving is krachtig en contrasterend met de bestaande architectuur.  Centraal in het ontwerp is de verbinding met buiten. Verdiepingshoge verticale ramen, afgestemd op de maat van een kind, leiden via de luifel en bestrating naar een buitenruimte als verlengstuk van het lokaal.

 

#1205 RIETVELD WINES

Locatie: Utrecht, NL
Opdrachtgever: Rietveld Wines
Jaar: 2011 - 2012
Programma: wijnwinkel
Opp: 70 m2
Status: opgeleverd

Rietveld Wines is een wijnwinkel met een proeflokaal. De glazen pui biedt voorbijgangers volop zicht op het winkeldeel voorin het pand. Een uitgestrekte witte kastenwand aan de rechterkant en een lange eikenhouten wand daartegenover, beide vol flessen, maken in één oogopslag duidelijk wat er in de winkel verkocht wordt. Blikvanger is de houten deur achterin, dat door het erin geperforeerde logo, als reclamebord werkt. Is de winkel open, dan is de deur opengedraaid en is het proeflokaal achterin zichtbaar. Bij besloten proeverijen kan het lokaal worden afgesloten.
Het winkeldeel is fris, wit en voorzien van draaibare spots en enkele hanglampen die helder licht geven. Bij Rietveld Wines wordt de wijn per soort en huis uitgestald in de witte vakkenkast. Met touch screens of iPads kunnen klanten via een digitale vraagbaak koopadvies krijgen. Als zij type, land, druif, smaak, gelegenheid en prijs hebben ingegeven, licht het gedeelte van de kast op waarin de aanbevolen wijn staat. In de eikenhouten wand ertegenover liggen in ronde uitsparingen de meer exclusieve wijnen. Het materiaalgebruik zorgt niet alleen voor een warme sfeer, maar is in de wand in het proeflokaal ook functioneel: deze flessen moeten donker liggen. Achter deze wand bevinden zich het toilet en de kleine keuken, die uitkomt op het proeflokaal.
In dit achterste, bredere deel van het pand is door middel van visgraatparket, donkere kleuren, hanglampen met warme verlichting en een lange tafel een huiselijke sfeer gerealiseerd. Opvallend detail zijn de tweedehands stoelen, waarvan de poten geel, rood en bruinzwart zijn gepoedercoat, waardoor de stoelen een nieuw leven krijgen. Door architectuur, design en grafisch ontwerp op elkaar af te stemmen, wordt een krachtig totaalconcept neergezet.

 

#1602B ZEEBURG- split level woning

Locatie: Zeeburgereiland, Amsterdam, NL
Opdrachtgever: BPD
Jaar: 2015 - 2018
Programma: eengezinswoning
Opp: 170 m2
Status: bouwvoorbereiding

De kavels van Blok 3B hebben een hoogteverschil van 60 cm tussen voortuin en achtertuin. We hebben voor ons ontwerp onderzocht hoe we gebruik kunnen maken hiervan en dit hoogteverschil in te zetten als ruimtelijke kwaliteit van de woning. Hieruit is een ruimtelijke en speelse split-level woning ontstaan met geveltrap aan de zuidzijde (straatkant) van de woning.
De geveltrap zorgt voor een ‘zachte’ overgang tussen de overgang van publiek naar privé, tussen stoep en wonen en geeft het gebruik een mooie plek aan de zonnige kant van het huis. De plint  en kozijnen zijn van hergebruikt en verduurzaamd hout, de gevel van gerecycled stucwerk in drie subtiele kleurnuances.

Doordat deze woning een andere verdiepingshoogte dan de omliggende kavels heeft, versterkt deze woning de variatie en diversiteit in het straatbeeld.

 

#1702 Iepenstraat

Locatie: Haarlem, NL
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2018-2019
Programma: woonhuis
Opp: ca 150 m2
Status: uitvoering

 

Voor deze woning is er een maatwerk module ontworpen in het midden van de begane grond, afgeleid van “en suite” principe met doorkijken naar de drie functiegebieden - woon-, eetkamer en entree. Die van elkaar gescheiden of samengevoegd kunnen worden. In het ontwerp is zorgvuldig rekening gehouden met de samenhang van de gehele benedenverdieping, de routing, opslagmogelijkheden en lichtinval.

#1303 RIETVELD WINES FORT JUTPHAAS

Locatie: Nieuwegein, NL
Opdrachtgever: Rietveld Wines
Jaar: 2013
Programma: wijnwinkel met horeca in rijksmonument
Opp: ca 500 m2
Status: Opgeleverd

In het voorjaar van 2013 is Urban Echoes gevraagd om een ruimtelijk concept te maken voor de transformatie van het Fort Jutphaas. ’t Fort Jutphaas ligt op een eilandje in Nieuwegein. Het werd in 1820 gebouwd als het eerste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zonder grote veranderingen en ingrepen op het rijksmonument zijn ruimtes voor een wijnwinkel en horeca in het Fort ontworpen. De oorspronkelijke plattegrond van het fort laat zien dat er vier kamers aan een grote ruimte grenzen. Deze vier kamers zijn ingericht als winkelruimte, keuken, bar en vergaderruimte. We hebben alles zoveel mogelijk intact gelaten en de oude originele details benadrukt. Het belangrijkste element in ons ontwerp was de vraag naar een ‘scheidingsmuur’ tussen de wijnwinkel en de horecaruimte. Om de oorspronkelijke vorm van het fort niet aan te tasten hebben we gezocht naar een oplossing die de ruimte liet doorlopen, maar wel een duidelijke barrière is. We hebben een 5 meter hoog wijnrek ontworpen waarin meer dan 1200 flessen wijn kunnen liggen. Het wijnrek met volgt de boog van de interne ruimte van het fort en staat volledig los van de monumentale muren. Het architecturale grid van het wijnrek wordt onderbroken door enkele verticale openingen waar flessen wijn worden getoond en grote vakken waar meerdere flessen bij elkaar kunnen liggen. De gebruikte materialen zijn roestvrij staal, koper en messing.

 

#1209 TAFELS

Opdrachtgever: Rietveld Wines
Jaar: 2012
Programma: product ontwerp
Status: opgeleverd

Voor de winkel van Rietveld Wines in de Twijnstraat in Utrecht hebben we drie verschillende en unieke expo-tafels ontworpen.De poten staan uit het lood en op het oog lijken de lagere expotafels niet in balans. Blad van massief eiken en gepoedercoate stalen onderstel

#1502 FINCH

Locatie: national
Opdrachtgever: Finch Buildings
Jaar: 2015-2016
Programma: studentenhuisvesting
Opp: ca 28-56 m2
Status: DO

 

In opdracht van Finch Buildings heeft Urban Echoes slimme en efficiënte interieurmodules ontworpen van ca 28m2 voor jongerenhuisvesting. Ook een schakeling is mogelijk, zodat er een dubbelgrote woning ontstaat.

#0902 BRUG OVER HET IJ

Locatie: Amsterdam, NL
Opdrachtgever: zelf geïnitieerd
Jaar: 2009-2011
Programma: brug
Opp: ca 3000 m2
Status: VO

In 2009 is Jolijn Valk een ontwerpend onderzoek naar de brug over het IJ gestart.  Meer dan een jaar heeft zij onderzoek gedaan naar de stedenbouwkundige, technische, filosofische en architectonische aspecten van een brug over het IJ. Vandaag de dag is dit onderwerp actueler dan ooit. Dit onderzoek, resulterend in een ontwerp voor een ‘levende’ brug boven het IJ, is een manifest voor een nieuwe publieke ruimte voor de stad, waar het heden, verleden en de toekomst van de stad samenkomen.
De brug behoort niet bij de ene oever, noch bij de andere. Het is als het ware een stukje niemandsland. Niemandsland zwevend boven het IJ,  waar een nieuwe publieke ruimte kan ontstaan, waar de verschillen en overeenkomsten van de omliggende stadsdelen samen komen, zwevend boven het IJ.