• 07-07-2016

    speelhuisje bijna opgeleverd

  • 17-03-2016

    Work in Progress…het duurt niet lang meer of speeltuingebouw Onderlangs wordt opgeleverd!

  • 17-02-2016

    staal gearriveerd Speeltuingebouw

  • 02-01-2016

    Wij zijn gevraagd twee woningen te ontwerpen van in een rijtje van 16 eengezinswoningen op Zeeburgereiland te Amsterdam in opdracht van BPD ontwikkeling bv (voormalig Bouwfonds). Tevens is Jolijn Valk van UE coördinerend architect.

News Info

Blok 3RI Oost ligt op het Zeeburgereiland. In opdracht van BPD zijn zes architecten uitgenodigd een ontwerp te maken voor een woning in een straat van totaal 19 woningen. Wij zijn coördinerend architect en maken het ontwerp van 2 type woningen

Zeeburgereiland

Info Next

Project: Patiowoning op dak cpo project
Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Particulier
Start ontwerp: 2016
Oplevering: 2017
Status: SO

Deze 180m2 grote patiowoning voor een gezin met 4 kinderen komt op het dak van een groot CPO project in Amsterdam. We hebben een ontwerp gemaakt waar je vrije doorkijk hebt in de gehele lengte en breedte richting van het huis. En waar er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de buitenruimtes.

In het centrale gedeelte in het huis is in de vide een 6 meters hoge boekenkast tot aan het plafond met ruimte voor alle instrumenten van het gezin. Hierdoor krijgt het op de eerste verdieping gelegen programma (een 2e woonkamer/werkkamer) een verbinding met de woon- en keukenkamer.

Met behulp van ruimtescheidende gordijnen die op de horizontale en verticale assen hangen van de plattegrond van de woning, kan er flexibel met de centrale ruimte om worden gegaan en kan je de ruimte vervormen. Hierbij maken we gebruik van de akoestische, lichtwerende en lichtdoorlatende en constructieve eigenschappen van textiel. Bovendien hebben de gordijnen een tactiele eigenschap die een mooi contrast vormen met het gebruikte beton en hout in de woning.

Patiowoning op dak cpo project

Info Next

Project: Villa 1941
Locatie: Vlijmen
Opdrachtgever: Particulier
Start ontwerp: 2016
Oplevering: 2016
Status: SO

Gehele verbouwing van statig bakstenen herenhuis, gebouwd in de stijl van de Delftse School door de Vlijmense architect Jan Luyben in 1941.

Het huis heeft een fraaie metselwerk detaillering, die op een aantal punten d.m.v. tufsteen aanzetstenen, kolommen en sluitstenen is geaccentueerd. Het dak is bedekt met Limburgse leipannen en is voorzien van verschillende vormgegeven
dakkapellen, waarvan sommige met koper, en andere met zink zijn afgedekt.

Bij de verbouwing geven we veel aandacht aan het terugbrengen van de oorspronkelijke architectuur en het creëren van een interne logische routing. Ook worden er enkele moderne ingrepen gemaakt in het bestaande kader.

Villa 1941

Info Next

Project: Blok met 30 appartementen en commerciële ruimte
Locatie: Hilversum, Zuiderheide
Opdrachtgever: Dudok Wonen
Start ontwerp: 2012
Oplevering: 2016
Status: DO
In samenwerking met Geurt Holdijk en Jurrian Knijtijzer

In een ambitieus stedenbouwkundig en landschapsplan worden vijf blokken met appartementen gerealiseerd. Het blok ligt bij de entree van het gebied aan de Diependaalselaan. Het heidelandschap wordt teruggebracht op deze locatie en vormt een essentieel onderdeel van onze architectuur. Het hoofdvolume reageert op de omgeving en weerspiegelt letterlijk op beeldbepalende delen de omgeving.

Zuiderheide

Info Next

Project: Finch Building Interieur
Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Finch Buildings
Start ontwerp: 2014
Oplevering: 2016
Status: Ontwerpfase, start bouw 2015

Urban Echoes collectie heeft een modulaire serie ontwikkeld voor het interieur van Finch Buildings. Finch Buildings bouwt modulaire gebouwen van kwalitatief hoogwaardig duurzaam hout die zich laten aanpassen aan de omgeving en de omstandigheden. De modules kunnen meeveranderen met de doelgroep, het gebruik en de locatie, zowel tijdelijk als permanent. Met een korte bouwtijd en in zijn totaliteit verplaatsbaar.

Finch Buildings interieur

Info Next

Project: Tuinkamer
Locatie: Den Haag
Opdrachtgever: Particulier
Start ontwerp: 2015
Oplevering: 2015
Status: bouwfase

Er is begonnen met de bouw van de tuinkamer in Den Haag. Bij deze versie wordt gebruik voornamelijk gemaakt van witte translucente golfplaten. Dit geeft een mooi diffuus licht binnen in en het huisje zal ‘s Avonds als een lichtobject de binnentuin verlichten.

Tuinkamer Den haag

Info Next

Project: Speeltuingebouw Onderlangs
Locatie: Betondorp, Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente amsterdam
Start ontwerp: 2014
Oplevering: 2015
Status: Bouwfase

Eerder in 2014 hebben we een besloten prijsvraag gewonnen vanuit de Gemeente Amsterdam. We hebben een speeltuingebouw ontworpen voor de speelstrook ‘Onderlangs’ in Betondorp. Het oude voetbalveld is vervangen voor een Johan Cruyff Court met kunstgras. Hier zijn meerdere sportfuncties aan toegevoegd, zodat hier een sportcluster ontstaat. Ook is er een nieuw speelgedeelte voor de kinderen gekomen. Het nieuwe speeltuingebouw vormt de overgang tussen het sportdeel en het speldeel. En zal gebruikt worden oa door de jeu de boulesverening, de kinderopvang en bewonersgroepen.
Het nieuw te ontwerpen en te bouwen speeltuingebouwtje zal faciliterend zijn aan deze gebruikers. Belangrijk is dat het een vrolijk en optimistisch vormgegeven gebouwtje is. Het gebouwtje zal fris en jong zijn, passend bij de vernieuwing van de gehele speelplaats en sportvelden.

De noordgevel heeft RVS spiegelplaat op de gevel met een ornament ter voorkoming van vandalisme. De tekening van het ornament wordt door ons samen met de gebruikers en de jeugd ontworpen. De tekening van het ornament gaat terug komen in de RVS spiegelplaat en in de betonstuc.

Speeltuingebouw Onderlangs

Info Next

Project: BSH
Locatie: Amsterdam Noord
Opdrachtgever: Particulier
Start ontwerp: 2014
Oplevering: 2016
Status: SO, start bouw 2015

Dit appartement heeft voor 60% een plafondhoogte van 3 meter, en voor 40% een plafondhoogte van bijna 6 meter. De bewoners wilden een spannend ontwerp, met een 3 slaapkamers een een extra ruimte voor meditatie. Urban Echoes heeft onderzocht hoe we deze wensen
kunnen realiseren zonder gangen te creeren. Zo zijn er drie volumes geplaatst, die de woning zo onderverdelen dat er een natuurlijke ruimtes ontstaan.
In het hoge gedeelte hebben we 2 verschillende torens ontworpen die de ruimte opdeelt in een speelruimte en een slaapkamer gedeelte. Door het behouden van dubbele hoogte is het een heel ruimtelijk ontwerp. In de torens zijn verschillende niveaus gecreëerd. In 1 toren bevinden zich nog 2 slaapkamers en in de andere toren bevinden zich een meditatieruimte en een badkamer.
Rondom de volumes staat de ranke stalen trap in een 6 meter hoge speelruimte.
In het lage gedeelte staat een volume waar de keuken in zit, bergkasten, extra douche en wc.

BSH

Info Next

Project: Brug over het Ij
Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: zelf geinitieerd project
Start ontwerp: 2009

In 2009 is Jolijn Valk een onderzoek naar de brug over het IJ gestart.  Meer dan een jaar heeft zij onderzoek gedaan naar de stedenbouwkundige, technische, filosofische en architectonische aspecten van een brug over het IJ.
Vandaag de dag is dit onderwerp actueler dan ooit.
Maar een brug is ook zelf een plek.
Wat voor een plek?
De brug behoort niet bij de ene oever, noch bij de andere.
Het is als het ware een stukje niemandsland.
Een stukje niemandsland, waar andere regels zouden kunnen gelden dan op de omliggende oevers?
Niemandsland waar een nieuwe publieke ruimte kan ontstaan, waar de verschillen en overeenkomsten van de omliggende stadsdelen samen komen, zwevend boven het IJ.

Brug over het IJ: Niemandsland

Info Next

Project: Fort Jutphaas
Locatie: Nieuwegein
Opdrachtgever: Fort Jutphaas
Start ontwerp: 2013
Oplevering: 2014
Status: opgeleverd

In het voorjaar van 2013 is Urban Echoes gevraagd om een ruimtelijk concept te maken voor de transformatie van het Fort Jutphaas. ’t Fort Jutphaas ligt op een eilandje in Nieuwengein. Het werd in 1820 gebouwd als het eerste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In het fort moest een wijnwinkel komen en een multifunctionele horecaruimte zonder grote veranderingen en ingrepen op het rijksmonument. De oorspronkelijke plattegrond van het fort laat zien dat er vier kamers aan een grote ruimte grenzen. Deze vier kamers zijn ingericht als winkelruimte, keuken, bar en vergaderruimte. We hebben alles zoveel mogelijk intact gelaten en de oude originele details benadrukt.

Het belangrijkste element in ons ontwerp was de vraag naar een ‘scheidingsmuur’ tussen de wijnwinkel en de horecaruimte. Om de oorspronkelijke vorm van het fort niet aan te tasten hebben we gezocht naar een oplossing die de ruimte liet doorlopen, maar wel een duidelijke barrière is.

We hebben een 5 meter hoog wijnrek ontworpen waarin meer dan 1200 flessen wijn kunnen liggen. Het wijnrek met volgt de boog van de interne ruimte van het fort en staat volledig los van de monumentale muren. Het architecturale grid van het wijnrek wordt onderbroken door enkele verticale openingen waar flessen wijn worden gedisplayed en grote vakken waar meerdere flessen bij elkaar kunnen liggen. De gebruikte materialen zijn roestvrij staal, koper en messing.

foto’s door Tom Baas

renovatie Fort Jutphaas

Info Next

Project: Woning aan Nassaukade
Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Particulier
Start ontwerp: 2013
Oplevering: 2013
Status: opgeleverd

In november 2013 heeft Urban Echoes een verbouwing van een negentiende-eeuws pand aan de Nassaukade opgeleverd. Het ontwerp betreft een volledige renovatie van het familiehuis. De renovatie had het doel het huis te vernieuwen zonder de oorspronkelijke klassieke uitstraling geweld aan te doen en het behoud van oorspronkelijke elementen.

Op de begane grond is de keuken vernieuwd met een op maat gemaakte keuken met verrijdbaar keukenblok waarin zowel rvs als en multiplex is toegepast. De lijnen van de keuken en de keukentafel lopen in de diepte van de woning.

Op de eerste etage is de slaapkamer met badkamer ensuite hersteld. De badkamer heeft een klassieke uitstraling gekregen door de gekleurde blauwgroene voeg tussen de tegels. Dezelfde witte Winckelmans tegel komt ook weer terug in de achterwand van de keuken, daar echter neutraal met een blanke voeg.

Nassaukade

Info Next

Tafel ontworpen voor Dutch Wash Alliance voor de Stockholm Water Week. Dit evenement is sinds 1991 een middelpunt voor water problemen wereldwijd. Elk jaar komen rond de 200 organisaties samen in Stockholm. Deze houden zich bezig met wereldwijde zaken die over water gaan. Daarnaast presenteren wetenschappers er de laatste vindingen op het gebied van water.

De tafel heeft vakken op maat voor bestaande flyers en ander promotie materiaal.

pop up shop Stockholm

Info

Project: Tuinhuis / Atelier
Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Particulier
Start ontwerp: 2013
Oplevering: 2013
Status: opgeleverd
In samenwerking met: Valentijn Hutte

Dit tuinhuis is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen opdrachtgever, bouwer en architect. Via de traditionele weg bleken de offertes van verschillende aannemers telkens te hoog. We hebben hovenier  Valentijn Hutte ontmoet bij een expo van het collectief b-e-n-d-e (dat met restmaterialen werkt) en hem voorgesteld aan de opdrachtgever. Om de kosten te drukken hebben we besloten dat de opdrachtgever zelf mee zou  gaan bouwen, ook om het huisje persoonlijk te maken. Het huisje is van zoveel mogelijk tweedehands materialen gemaakt.

Tuinkamer

Info Next

Project: Hoofdkantoor voor de Keukengroep (Bruynzeel, Keller keukens, Electo)
Locatie: Bergen op zoom
Opdrachtgever: De Keukengroep
Start ontwerp: 2014
Oplevering: -
Status: Tweede plaats besloten selectie
In samenwerking met: Geurt Holdijk Architecture, Bureau Knijtijzer
Team: Geurt Holdijk, Jolijn Valk, Jurrian Knijtijzer, Rixt Reitsma, Alvaro Laanen, Narda Beunders

Onder de De Keuken Groep vallen Bruynzeel Keukens, Keller Keukens en Electo. De merken met hun productiefaciliteiten, kantoren, winkel en showrooms worden geïntegreerd. De drie merken zijn nu gehuisvest op twee locaties: in Bergen op Zoom en in Roosendaal. Kantoren, showrooms, winkel en bijbehorende functies worden op één locatie gevestigd. Drie cirkels van het DKG hoofdkantoor staan voor de drie merken. Ze grijpen in elkaar. Samenwerken en ontmoeten staan centraal. Het gebouw is transparant en toegankelijk.

Duurzaamheid = efficiëntie & energiebesparing

De keuze voor de ronde hoofdvorm levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van het gebouw. De ronde vorm is efficiënt en economisch vanwege de gunstige verhouding tussen vloeroppervlak en geveloppervlak (veel m2 vloer, weinig m2 gevel). De efficiëntie zorgt ook voor minder materiaalverbruik en een letterlijk kleine footprint.

Duurzaamheid = comfort & mooie veroudering

Het gebouw moet er voor zorgen dat de gebruikers optimaal kunnen presteren. Voldoende licht en verse lucht zijn hiervoor onmisbaar. Het transparante gebouw kent door het vele glas een maximale daglichttoetreding. Ook via het centrale atrium komt er veel daglicht het gebouw binnen. Om te voorkomen dat het gebouw op een zon- nige dag niet teveel opwarmt is de gevel afgestemd op de oriëntatie op de zon. Aan de noordzijde van het gebouw waar geen direct zonlicht komt is het gebouw maximaal geopend. Aan de oost, west en noordzijde is het gebouw uitgerust met verticale buitenzonwering. Daar waar er in het ontwerp verbijzonderingen nodig zijn staan deze verder of minder ver uit elkaar. De begane grond met restaurant, entree’s en Bruynzeel showroom is rondom geopend en transparant. Dat deze toch nooit teveel opwarmt komt omdat het overstek van bovenliggende verdieping in de zomer voor schaduw zorgt.

De materialen zijn zo gekozen en de detaillering zal zo worden uitgewerkt dat het gebouw mooi verouderd en weinig onderhoud vergt. Een duurzaam gebouw is ook een gebouw dat lang mee gaat en in de exploitatie voordelig is.

Hoofdkantoor de Keukengroep

Info Next

Project: Wijnwinkel
Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: Rietveld Wines
Start ontwerp: 2011
Oplevering: 2012
Status: opgeleverd

Interior and visual identity & printed matter of Rietveld Wines.

Rietveld wines

Info Next

Project: Zeeburgereiland
Locatie: Zeeburgereiland, Amsterdam
Opdrachtgever: Bouwfonds
Start ontwerp: september 2012
Oplevering: -
Status: SO

In opdracht van Bouwfonds hebben we een studie gedaan naar het stedenbouwkundig plan van 16 geschakelde woningen op Zeeburg. Naast het stedenbouwkundig plan hebben we 6 typen casco woningen ontworpen en de verkavelingsregels opgesteld. Door de verschillende woningtypes, onstaat er een rijk en gevariëerd gevelbeeld.

De woningen zijn een soort vastomlijnde freespaces. Wij creëren een kader, waarbinnen de koper alles zelf kan inbrengen. Zo kun je mensen ook in de huidige markt nog stimuleren om een eigen huis te kopen en zelf te bouwen.

Zeeburgereiland

Info Next

Project: Tafels
Locatie: Twijnstraat, Utrecht
Opdrachtgever: Rietveld Wines
Start ontwerp: april 2012
Oplevering: juni 2012
Status: opgeleverd

Voor de winkel van Rietveld Wines in de Twijnstraat in Utrecht hebben we drie verschillende expo-tafels ontworpen.De poten staan uit het lood en op het oog lijken de lagere expotafels niet in balans.

Custom made tables

Info

Project: Kleiburg
Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Bureau M.E.S.T.
Start ontwerp: 2012
Oplevering: 2012
Status: opgeleverd

Met TuinTownZaun worden dromen voor de stad nieuwe leven ingeblazen. In verschillende kamers van woning 146 worden de idealen voor ruimte, stad en tuin doorbroken of geherinterpreteerd. Tuin, Town en Zaun en hebben etimologisch dezelfde oorsprong. Zo hebben de omwalling van de stad, de intimiteit van de huiskamer en het tuinhek een directe relatie in de betekenis van ‘omsloten ruimte’. De Bijlmer is gebouwd met een idealistische visie op de stad en in oorsprong juist vrij van omsloten ruimten. De eindeloze gevels zijn door schaal en ritme onderdeel van het landschap.

Kleiburg. Town Zaum Traum

Info Next

Project: WeMAde
Locatie: Indonesie, java
Opdrachtgever: Dutch Design in Development
Start ontwerp: 2011
Oplevering: 2011
Status: opgeleverd
In samenwerking met: Lidewij Spitshuis

Design Project “WEMADE”. A collaboration-project between two Dutch designers and Indonesian craftspeople for DDID (Dutch design in Development). The aim was to design new lifestyle-products meant for export for fair trade organisation Apikri, Java, Indonesia to help increase the economic indepencence of the local craftspeople, who were victims of the Bantul earthquake 2006.

WeMade

Info Next

diverse krant & tijdschriften

Publicaties

Info Next

Urban Echoes is een architectentbureau dat zich begeeft op het raakvlak van architectuur en productontwerp. Het is een samenwerking tussen Jolijn Valk (architect) en Rixt Reitsma (productontwerper). Urban Echoes laat zich inspireren door de stad. De stedelijke bewegingen klinken door in hun ontwerpen. Krachten worden gebundeld in het collectief ByBali.

Opdrachtgevers variëren van particulieren, bedrijven tot gemeentes. Urban Echoes ontwerpt voor de publieke ruimte en doet onderzoek naar ruimtelijke mogelijkheden. Daarnaast ontwikkelen ze projecten uit eigen initiatief die de interactie tussen architectuur en product ontwerp aangaan.

Rixt Reitsma heeft veel ontwerpend onderzoek gedaan in het buitenland naar duurzame materialen en met deze kennis met lokale bewoners producten gemaakt (o.a. WE-MADE). Jolijn Valk heeft naast Urban Echoes ook mede het collectief by Bali opgericht dat zich richt op ‘dromen over de stad’. Daarnaast is ze ambassadeur en gastdocent van de Academie van Bouwkunst Amsterdam

About us Info